23. kesäkuuta 2016

Kuvia lentonäytöksestä

Viime viikonloppuna (18-19.6) oli Tour de Sky 2016 lentonäytös, joka pidettiin Kuopion lentokentällä Rissalassa. Kävin näytöksessä lauantaina ja otin sieltä kuvia ja muutaman 4K videonpätkän. Sääennuste lauantaille näytti aluksi todella pahalta ja mietin lähdenkö ollenkaan näytökseeen. Päätin kuitenkin mennä ja ilma osoittautuikin melko hyväksi, muutamaa sadekuuroa lukuun ottamatta. Mikä tärkeintä mitään lentonäytöstä ei jouduttu perumaan ja pääsin näkemään kaikkea koko rahan edestä.

Mukana minulla oli vain a6300 kamera ja SEL18-200 zoomi. En ollut ennen kuvannutkaan lentokoneita ja lentonäytöksessäkin olin ennen käynyt vain joskus lapsena. Aluksi mietin, että riittääköhän tuo 200mm polttoväli lentäviin koneisiin. Sillä täytyi kuitenkin mennä mitä on, kun en omista pitempiäkään linssejä. Yllättävän hyvin 200mm kuitenkin sitten riitti ja sain silläkin otettua hyviä kuvia. Polttoväli riitti hyvin ainakin lentokone muodostelmien kuvaamiseen, sekä kun koneet olivat nousukiidossa tai muuten lensivät matalalta ja läheltä kiitorataa. Muutenkin onistuin aika hyvin otoksissa, koska kuitenkin olin vasta ekaa kertaa lentokoneita kuvaamassa. Täytyy sanoa, että kuvaamista helpotti kyllä paljon myös hyvin toiminut automaattitarkennus. Varsinkin kohteiden seuranta tuon a6300 kameran kanssa toimii mainiosti ja sillä oli helppoa kuvata nopeasti liikkuvia koneita, eikä ainakaan sen takia missannut kuvia. Käytin kuvauksissa f/8 aukkoa ja jotain 1/1250s huitteilla olevia valotusaikoja. Tarkennus oli asetettu jatkuvalle AF-C tarkennukselle ja käytössä oli keskialueen tarkennuspisteet. 

Näytöksessä oli monenlaista esitystä, joista hienoimpia olivat eri hävittäjien lennot, kuten Baltic Beesin- ja Midnight Hawk -taitolentoryhmien esitykset. Erityisen mielenkiintoista oli nähdä vanha MiG-21 hävittäjä lentämässä. Hävittäjä oli tullut lentonäytökseen vierailulle Romaniasta. Näitä hävittäjiä on joskus 80-luvulla ollut Rissalasssakin Suomen puolustusvoimien käytössä. Siinäpä ne tärkeimmät. joten seuraavaksi itse kuvia näytöksestä ja lopussa on muutama 4K- video mm. MiG-21 lentoonlähdöstä. Osassa kuvista on ilmoitettu koneen tai ryhmän nimi, mutta joistaki se jäi nyt uupumaan, kun en akikkia muistanut, enkä jaksanut niitä alkaa tähän tarkistelemaan.

MiG-21

Euro Fighter Typhoon






DC-3






F-18 Hornet 

Lisää kuvateksti










Valmet L-70 Vinka 

Hawk







Baltic Bees






















Midnight Hawks









MiG-21

MiG-21

MiG-21

MiG-21

MiG-21



JAS  39 Gripen

JAS 39 Gripen








F-18 Hornet 































Tässä vielä neljä videonpätkää. Ne kannattaa avata YouTubessa koko näytölle ja katsoa 4K-laadulla, jos kone ja netti vain jaksaa pyörittää.



MiG-21 lentoonlähtö.



MiG-21 lentää hidaslentoa.


Baltic Bees taitolentoryhmän nousukiito.


Baltic Bees - Big Roll maneuver.